PERSBERICHT

Mantel-Match en Mijzo breiden samenwerking uit

Mantel-Match gaat samenwerken met zorginstelling Mijzo (voorheen Schakelring) om thuiswonende ouderen nog beter te ontzorgen en ondersteunen waar nodig. Mantelzorgorganisatie Mantel-Match uit Kaatsheuvel biedt cliënten van Mijzo voortaan naar behoefte individuele begeleiding naast de thuiszorg die ze ontvangen van de zorgorganisatie. Een win-win situatie voor de ouderen en voor de zorgorganisaties. Thuiszorgmedewerkers hebben de handen vol aan de zorgwerkzaamheden bij ouderen thuis en kunnen vaak geen extra tijd besteden aan cliënten. Hoe graag ze dat ook zouden willen. Mantel-Match kan vanaf nu bijspringen met extra aandacht en ondersteuning voor de gezamenlijke cliënt. Dit resulteert in een betere gemoedstoestand bij cliënten en werkdrukverlichting bij de thuiszorgmedewerkers, die zeker in deze tijd erg veel werkdruk ervaren. Oprichtster en mede-eigenaresse Monique de Man van Mantel-Match vertelt: “We kennen inmiddels een grote groep thuiszorgmedewerkers van Mijzo en hebben korte lijntjes met deze ‘collega’s’. Samen zorgen we ervoor dat onze gezamenlijke cliënt goed wordt ondersteund in de thuissituatie. Natuurlijk altijd in overleg met de familie.”

Signaalfunctie voor Mijzo en Mantel-Match

Daniëlle van Wezel, samen met Monique eigenaresse en oprichtster van Mantel-Match legt uit: “De samenwerking is zo opgezet dat wanneer een Mijzo-medewerker signaleert dat een cliënt extra aandacht of hulp kan gebruiken, Mantel-Match ingeschakeld kan worden na overleg met familie. Bijvoorbeeld wanneer ouderen meer moeite krijgen met het oppakken en uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, zoals het bereiden van het eten, het doen van een boodschap, het maken van een wandeling of het bezoeken van een arts of therapeut.” Mantel-Match kan dan de cliënt hierbij begeleiden en Mijzo regelt het financiële gedeelte, meestal een stukje WLZ-budget dat wordt gebruikt voor de begeleiding. “

Andersom werkt de signaalfunctie van Mantel-Match ook voor Mijzo. Wanneer de individueel begeleider van Mantel-Match constateert dat er, soms ook tijdelijk, meer thuiszorg moet worden ingezet, geeft hij/zij direct een signaal af aan Mijzo. De zorgorganisatie kan dan direct actie ondernemen en thuiszorg inzetten.

Begeleiden en voorbereiden op verhuizing (bij dementie)

Met de samenwerking is er speciale aandacht voor ouderen die op termijn gaan verhuizen naar een Mijzo-locatie. Mijzo wil al in een vroeg stadium in contact komen met ouderen die op termijn verhuizen naar een van haar zorgcentra. “We kunnen vanuit Mantel-Match en Mijzo de gezamenlijke cliënt goed begeleiden en voorbereiden op een verhuizing. We zien nu in de praktijk dat de periode van aanmelden tot verhuizing naar een zorgcentra voor (dementerende) ouderen erg lang kan zijn. Soms wel meer dan een jaar. Door onze samenwerking hopen we in deze vaak moeilijke fase de cliënt en de naasten te ondersteunen. We zijn dus erg blij met onze nieuwe partner en kijken uit naar nog meer mooie samenwerkingen in de zorg. Alles om ervoor te zorgen dat ouderen lang plezierig en veilig thuis kunnen blijven wonen.” Aldus de zorgonderneemster.

Mantel-Match_mijzo