Succesvolle informatiebijeenkomst ‘dementie’ in seniorencafé Mantel-Match

Dementie. “We krijgen er allemaal mee te maken”

Op woensdagavond 9 februari organiseerde Mantel-Match in haar seniorencafé in Kaatsheuvel een informatieavond over dementie. Een bijeenkomst voor eigen medewerkers en zorgcollega’s uit de gemeente Loon op Zand, waaronder vrijwilligers van het ‘Automaatje’. De avond werd door eigenaresses Monique de Man en Daniëlle van Wezel georganiseerd, omdat zij met hun mantelzorgorganisatie dagelijks zien hoeveel mensen lijden onder dementie. Bij Mantel-Match zien ze elke dag welke problemen en zorgen deze ziekte met zich meebrengt.  Monique vertelt: “Wij merken onder onze cliënten, vooral bij de individuele mantelzorgondersteuning, dat het aantal mensen met dementie groeit. Logisch dat onze medewerkers van Mantel-Match steeds vaker met vragen zitten over het ziektebeeld en hoe hiermee om te gaan.” Met deze vragen trok Mantel-Match aan de bel bij de dementieconsulenten van de gemeente Marlies Smulders en Monique Dirks.

Blijven verdiepen in het ziektebeeld en samenwerken

Monique legt uit: ”Samen met de dementieconsulenten hebben we de avond georganiseerd voor onze collega’s én voor de vrijwilligers van het Automaatje, die via de werkgroep Mantelzorg van Contour de Twern zijn uitgenodigd. Zo sloegen we twee vliegen in één klap, blijven verdiepen in het ziektebeeld, leren over dementie en elkaar opzoeken om zodoende nog beter samen te werken voor de ouderen in de gemeente.

Tijdens de informatiebijeenkomst hebben Marlies Smulders en Monique Dirks een uitgebreide en verhelderende presentatie gegeven over het signaleren van dementie en over hoe om te gaan met deze ziekte. Belangrijke vragen werden beantwoord. Wat is het verschil tussen ouderdomsvergeetachtigheid en dementie, wat is dementie nu eigenlijk, welke problemen ontstaan er, welke dementievormen zijn er?

De consulenten hadden ook goede tips over het omgaan met mensen met dementie, het bieden van een goede daginvulling en het organiseren van activiteiten en dagbestedingen. Uiteindelijk werd het een interactieve bijeenkomst waarbij de aanwezigen ook veel van elkaars cases konden leren. “Fijn dat we met elkaar dementie voortaan beter kunnen herkennen en cliënten en familie nog beter kunnen ondersteunen indien nodig of gewenst, aldus Mantel-Matcher Monique.

Dementie treft 1 op de 5 mensen

De cijfers liegen er niet om. Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. 1 op de 5 mensen krijgt vandaag de dag deze diagnose. Daarvan is het merendeel vrouw. Op dit moment zijn er 280.000 mensen met dementie in Nederland en de voorspelling is dat dat aantal in 2050 is verdubbeld.